PROPRIETĂŢI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

TCN Worldwide Real Estate Services

Cum să încălziți eficient un spațiu industrial?

Asigurarea unei încălziri eficiente și eficace pentru un depozit, o hală sau o clădire industrială prezintă o serie de aspecte care trebuiesc abordate punctual, cu referire atât la natura clădirii, cât și la dispunerea spațiilor de depozitare și de lucru din cadrul acesteia.

O încălzire eficientă este importantă pentru orice spațiu industrial. Sistemul de încălzire trebuie ales atât în concordanță cu cerințele activității care se desfășoară în respectivul spațiu industrial, cât și în funcție de caracteristicile clădirii - dimensiuni, amplasare,  izolație, utilități, etc. O analiză corectă a tuturor factorilor enumerați rezultă în costuri sustenabile pentru încălzire, în timp ce o abordare greșită poate duce la costuri de exploatare nefavorabile pentru proprietarul spațiului industrial sau pentru chiriaș. 

Fiind vorba despre o investiție care se va face pe termen lung, este important să știți  cum să alegeți sistemul de încălzire potrivit pentru spațiul vostru industrial și care sunt soluțiile pentru care puteți opta. Așadar, dacă doriți să știți cum să încălziți eficient un spațiu industrial, continuați să citiți micul nostru ghid.

Încălzirea spațiilor industriale, o provocare!

De ce încălzirea clădirilor industriale mari reprezintă o provocare? În primul rând, din motive care țin de construcția spațiului industrial. Pentru început, trebuie să luați în calcul elementele constructive.

Distanța de la podea la tavan în depozitele industriale mari, unitățile de producție și alte facilități similare este adesea excesivă. Deoarece aerul încălzit se dilată și devine mai puțin dens decât aerul rece din jur, acesta va ajunge sub tavan, acolo unde adesea nu este cu adevărat necesar. În plus, în timpul orelor de lucru, multe clădiri industriale, cum ar fi depozitele sau fabricile cu linii de asamblare, vor trebui să deschidă frecvent porțile, ușile și ferestrele. Aceasta este o provocare, deoarece va permite aerului încălzit să iasă în exterior, în timp ce aerul exterior mai rece intră în clădire.

Un alt motiv îl constituie izolația proastă. În zonele foarte reci, o izolație insuficientă poate crește dramatic consumul de energie și va face practic imposibil să mențineți o temperatură confortabilă peste tot în clădirea pe care o dețineți. 

Nu în ultimul rând, într-o clădire industrială există, deseori, nevoi diferite de încălzire. Depozitele din cadrul halelor industriale au adesea nevoie de încălzire în anumite zone selectate, iar uneori chiar pentru anumite perioade de timp selectate. De exemplu, o fabrică care produce piese pentru produse finale, are adesea o linie de producție sau o zonă pentru fiecare piesă. Fiecare dintre acestea necesită condiții climatice diferite, astfel încât încălzirea poate fi necesară atât pentru a asigura confortul de lucru al angajaților, cât și pentru a asigura buna desfășurare a procesului de fabricație. 

Din cauza motivelor enumerate mai sus, vă recomandăm ca, anterior alegerii sistemului de încălzire, să faceți un studiu în care să luați în calcul posibila destinație a spațiului industrial. Dacă acesta are deja un chiriaș, cu atât mai bine - veți putea decide, împreună cu acesta, soluția cea mai potrivită.

Soluții diverse de încălzire

În general, specialiștii recomandă ca, pentru spațiile industriale, să se folosească - pe cât posibil - soluții portabile de încălzire. Deoarece încălzitoarele portabile pot fi amplasate exact acolo unde aveți nevoie de căldură, acestea nu irosesc energie. În plus, pot fi mutate oriunde aveți nevoie de căldură. Acestea sunt disponibile în diferite dimensiuni, astfel încât puteți găsi unul care să vă satisfacă cerințele specifice. În plus, pot fi aplicate individual sau puteți utiliza mai multe dispozitive simultan în zone diferite, totul în funcție de cerințele de încălzire. 

Deși sunt concepute pentru a satisface cerințele temporare de încălzire, multe încălzitoare portabile pot fi integrate în instalațiile fixe de încălzire existente în clădirile care necesită o alimentare mai permanentă cu căldură. De asemenea, acest tip de încălzitoare sunt capabile să furnizeze căldură 100% curată, fără degajare de noxe. Un mod eficient de a obține un spațiu încălzit, fără a consuma inutil resurse, este sa optați pentru sisteme de încălzire cu termostat integrat, care să nu consume inutil resurse atunci când s-a ajuns deja la temperatura optimă.

Există, în esență, mai multe opțiuni pentru încălzirea spațiilor industriale în care se desfășoară activități - fie ca este vorba despre producție, ambalare sau comercializarea unor produse.  Majoritatea se bazează pe încălzirea prin elemente radiante sau utilizarea  aerului cald. Utilizarea încălzirii cu aer cald (dintre care există mai multe tipuri) este, de obicei, cea mai eficientă opțiune pentru spațiile industriale în care funcționează depozite, în special pentru cele cu soluții de depozitare pe verticală.

În cazul în care spațiul industrial se află într-o zonă  în care poate fi racordat la rețeaua centralizată de termoficare, este bine să luați în calcul și această opțiune în studiul pe care îl efectuați pentru a alege soluția de încălzire. În acest caz, puteți opta pentru soluții fixe de încălzire, bazate pe  sisteme  de radiatoare și tubulatură pentru transportul agentului termic.

interior spatiu industrial, incalzirea spatiilor industriale

Soluția potrivită pentru spațiul tău industrial

Tehnologiile care sunt utilizate în mod obișnuit pentru încălzirea și ventilarea spațiilor mari sunt rotația aerului, recircularea și compensarea aerului, tehnologiile cu infraroșu sau unitățile fixe de încălzire .

Atunci când căutați sistemul de încălzire comercial sau industrial potrivit, este important să alegeți o soluție care să asigure o încălzire suficientă a spațiului, o filtrare amplă a aerului și care să fie eficientă din punct de vedere energetic și al costurilor. Soluția pe care o alegeți va trebui să fie fiabilă, pentru a vă  permite să economisiți bani pe termen lung și va trebui să asigure un mediu cât mai confortabil pentru cei care folosesc spațiul industrial.

Este foarte bine să vă orientați spre un sistem de încălzire în concordanță cu activitatea care se desfășoară în spațiul industrial. Dacă acesta este plin de produse și de oameni, atunci sistemele de încălzire cu aer cald, suspendate din tavan sunt o opțiune excelentă, deoarece necesită un spațiu minim, sunt foarte eficiente în încălzirea suprafețelor mari și sunt ușor de întreținut. Un sistem de încălzire bine proiectat distribuie aerul cald uniform, în tot spațiul. Cheia pentru a permite încălzitoarelor să funcționeze la eficiență maximă este să vă asigurați că se poate crea un flux de aer cald, care se deplasează - astfel se elimină punctele reci. Dacă unele zone nu sunt încălzite, este posibil să fie nevoie să reorganizați activitatea care se desfășoară.

Soluțiile de încălzire poziționate la nivelul solului sunt ideale pentru podelele spațiile industriale de dimensiuni mai mici, extinse mai mult pe orizontală decât pe verticală. Există o gamă largă de modele de radiatoare, aeroterme sau tunuri de căldură din care puteți alege, electrice, cu ulei sau gaz, verticale sau orizontale. Versatilitatea lor le face foarte utile în mediile industriale; de asemenea, sunt ușor de întreținut și tind să aibă o durată de viață lungă.

În cazul spațiilor industriale cu utilitate mixtă, depozitare și producție, o alternativă eficientă o poate constitui utilizarea unui sistem de încălzire radiantă cu infraroșu. Aceste sisteme nu încălzesc direct aerul, ci produc căldură în infraroșu care încălzește direct suprafețele, oamenii și obiectele aflate în calea sa. Astfel se asigură o căldură uniformă, rapid și cu un cost de funcționare mai mic. Utilizarea lor este însă limitată de obstacolele „fizice” existente în spațiul industrial - în sensul că trebuie să fie amplasate direct deasupra sau lângă zona în care trebuie să furnizeze căldură, iar structurile înalte, cum ar fi rafturile, pot bloca sursa de căldură. Cu toate acestea, ele reprezintă opțiuni excelente pentru zonele frecvent deschise la aerul exterior, cum ar fi o zonă de încărcare; căldura nu va fi spulberată, deoarece sistemele de încălzire radiantă nu se bazează pe circulația aerului. 

Pentru mai multe informații despre piața proprietăților industriale puteți contacta oricând Departamentul nostru de Proprietăți Industriale, care oferă servicii de vânzare, închiriere şi consultanţă atât pentru dezvoltatori locali cât şi pentru ocupanţi internaţionali. Dacă doriţi un spaţiu de depozitare sau producţie modern sau dacă doriţi să vă consolidaţi toate spaţiile de depozitare într-unul singur, la Activ Property Services găsiți un portofoliu divers de spații industriale din București și din cele mai importante orașe din țară. Halele de închiriat prezentate sunt proprietăţi industriale moderne, cu întreţinere tehnică asigurată de firme specializate în administrarea parcurilor logistice și industriale.

Blog

WhatsApp