PROPRIETĂŢI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

TCN Worldwide Real Estate Services

Spațiile industriale, la mare căutare în primele trei trimestre din 2022

Un total de  aproximativ 860.000 mp de spații industriale și logistice au fost tranzactionate în România în primele nouă luni ale anului. Cifra este impresionantă prin faptul că valoarea este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului precedent, depășind deja suprafața totală închiriată în tot anu 2021 și certifică faptul că proprietățile industriale constituie o investiție inteligentă pe termen lung!

Activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a reprezentat 82% din totalul tranzacțiilor. Acest procent confirmă interesul chiriașilor pentru spații noi, fie că sunt existente, fie că au fost construite sau adaptate special pentru ei. 

Mai mult de jumătate din suprafața totală închiriată la nivel național a fost destinată logisticii și depozitării. În plus, marea majoritate a activității de închiriere a fost generată de retaileri, care s-au definit ca principală sursă de cerere încă de la începutul anului. De asemenea, numărul clienților internaționali care au ales să lanseze sau consolideze hub-uri logistice în România se află pe un trend ascendent, plasând anul 2022 pe o traiectorie care va atinge cel mai mare record din istorie pentru segmentul industrial, iar tendința va continua și anul viitor.

Suprafața parcului industrial (spații industriale, logistice, de birouri sau retail) modern din România  a depasit 6 milioane mp la sfarsitul trimestrului 3 al acestuian,  jumătate din suprafață fiind localizată în București și proximitățile sale. 

grafic industrial

Bucureștiul este zona cu cele mai multe spații industriale, cu un procent de 44% din suprafața totală, urmată de regiunea Vest/Nord-Vest cu 40%. Regiunea  Est/Nord-Est deține 7% din suprafața totală de spații industriale, la egalitate cu regiunea Centru - în timp ce regiunea Sud deține doar 2% din total.

Oferta de spații nou construite, de la începutul anului, a reprezentat aproape o jumătate de milion de metri pătrați, care au fost inaugurați în toată țara - din care peste 100.000 mp numai în trimestrul al treilea din 2022.  Ca și în cazul ofertei generale de spații industriale, Bucureștiul a fost cel mai mare destinatar al spațiilor nou construite, urmat de regiunea Vest/Nord-Vest, Centru, regiunile industriale Sud și Est/Nord-Est. Mai mult de jumătate din suprafața nouă din București a fost dezvoltată în zonele Nord și Nord-Vest, urmata apoi de zona de Est si Vest, in timp ce Sudul ramane zona cea mai slab dezvoltata.

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru, aproximativ 560.000 de metri pătrați industriali și logistici se aflau în construcție la nivel național, finalizarea acestora fiind așteptată până la sfârșitul anului 2023. Luând în considerare exclusiv această viitoare nouă ofertă, fără a lua în considerare proiectele planificate cu aceeași dată estimată de livrare care nu au început încă lucrările de construcție disponibilitatea de spații industriale se va extinde rapid la 6,7 milioane mp și, cel mai probabil, pragul de 7 milioane mp ar putea fi depășit cu ușurință în următorul an. 

Cu o cotă comună de 84% din viitoarea ofertă nouă, Bucureștiul și zona de Vest/Nord-Vest sunt principalele zone industriale în care dezvoltatorii și-au concentrat următoarele proiecte. Majoritatea s-au angajat, încă din faza incipientă a construcției, să respecte standardele ESG (criteriile de mediu, sociale și de guvernanță), fiind atenți la aspecte precum  sustenabilitatea, poluarea, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică, precum și bunăstarea generală a ocupanților.

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului, rata de neocupare a spațiilor industriale din România a reușit să se mențină sub 5%. Analizând distinct Bucureștiul față de celelalte patru regiuni de dezvoltare industrială, rata de neocupare din capitală se situa la 5%, în timp ce rata de neocupare regională era de aproximativ 4%.

Chiria principală în parcurile logistice se situa la sfârșitul trimestrului trei din 2022 la 3,9 euro/mp/lună, valoare care s-a menținut pe tot parcursul anului. Chiria efectivă netă continuă să se mențină în jurul valorii de 3,5 euro mp/lună pentru o unitate de 5.000 mp. Cu toate acestea, chiriile efective nete continuă să lupte cu presiunea inflaționistă, precum și cu alți factori externi, cum ar fi creșterea costurilor generale, toate acestea contribuind la o viitoare tendință de creștere, inclusiv pentru chiriile principale. Faptul că proprietarii de spații industriale au găsit soluții care să asigure o stabilitate a chiriilor, face ca țara noastră să se numere printre cele mai atractive din regiune.

Sunteți interesați să aflați mai multe despre piața proprietăților industriale? Puteți contacta oricând Departamentul nostru de Proprietăți Industriale, care oferă servicii de vânzare, închiriere şi consultanţă atât pentru dezvoltatori locali cât şi pentru ocupanţi internaţionali. Cunoștințele avansate în piaţa locală şi bazele de date actualizate ne permit furnizarea de studiilor comparative, precum şi de oferte din toate dezvoltările de spaţii industriale din România. Serviciile asigurate de către ACTIV Property Services acoperă atât achiziţiile de terenuri pentru dezvoltări industriale, reprezentarea pentru  proprietar și chiriaş, dar și consultanţă pentru dezvoltare, cercetare şi studii de piaţă.

Blog

WhatsApp