PROPRIETĂŢI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

TCN Worldwide Real Estate Services

Spațiul flexibil - de ce ar trebui să îl iau în calcul pentru afacerea mea?

Pe măsură ce afacerile se dezvoltă, ele depășesc adesea spațiul de lucru stabilit inițial. În acel moment, proprietarii companiei au trei opțiuni: să își extindă mai mult spațiul de afaceri, să se mute într-o nouă locație sau să închirieze spații flexibile. Spațiul flexibil este o opțiune relativ nouă pe piața imobiliară industrială și aduce o serie de beneficii care îl transformă într-o alegere atractivă pentru companiile de toate dimensiunile. În acest articol, vom explica ce este acela un spațiu flexibil și beneficiile utilizării acestuia.

Ce este spațiul flexibil?

Spațiul flexibil este un termen utilizat adesea pentru a descrie o varietate de proprietăți imobiliare industriale care pot fi adaptate la nevoile specifice ale unui chiriaș. Un spațiu flexibil este un amestec de spațiu de depozitare și de spațiu de birouri și/sau comerț. Acest tip de spații industriale se caracterizează, în general, printr-o înălțime mai mare a tavanului decât cea a unui spațiu standard (permițând o flexibilitate suplimentară pentru depozitare). Un design tipic pentru un spațiu flexibil include ferestre doar pe una dintre părțile clădirii, fiind incluse docuri și zone de încărcare în partea din spate, cu uși suspendate sau obloane rulante. 

Într-un spațiu flexibil poate exista o zonă de birouri; eventual un showroom sau chiar o mică zonă de vânzare cu amănuntul în cadrul spațiului închiriat, un depozit sau un atelier de lucru. Capacitatea de a personaliza spațiul într-un depozit flexibil permite utilizatorilor să subdivizeze halele industriale ale clădirii pentru a se adapta la dimensiunea și nevoile operațiunilor lor. Spațiile flexibile sunt de obicei închiriate pentru perioade fixe de timp, mai scurte, și devin din ce în ce mai populare în rândul companiilor de toate mărimile, de la micile start-up-uri la marile corporații.

1041528440155IMG 20180607 144550

Cine folosește spațiile flexibile?

Tipul de firme care utilizează spații flexibile variază, dar există câteva puncte comune între ele. Multe companii care utilizează spații flexibile sunt întreprinderi mici sau startup-uri. Acest lucru se datorează faptului că spațiul flexibil este adesea mai accesibil din punct de vedere al costurilor față de spațiul industrial tradițional și oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește condițiile de închiriere și facilitățile.

Un alt tip de afaceri care utilizează în mod obișnuit spații flexibile este o firmă cu o forță de muncă mobilă. Pentru întreprinderile cu angajați care călătoresc sau lucrează la distanță, spațiul flexibil poate fi o modalitate convenabilă și rentabilă de a menține o prezență în mai multe locații. De asemenea, companiile în care se face cercetare și dezvoltare au adesea nevoie de spațiu flexibil pentru a testa produse sau prototipuri, dar și de un loc pentru a depozita materiale și consumabile. Spațiul flexibil este adesea o opțiune bună pentru astfel de companii, deoarece oferă posibilitatea de a schimba amenajarea spațiului în funcție de necesități și, de obicei, este mai accesibil decât închirierea atât a unui  spațiu de birouri tradițional, cât și a unei hale industriale.

Spațiul flexibil este preferat și de micile companii în care se fac reparații sau mici activități industriale, dar care au nevoie și de un depozit în care să stocheze piesele folosite în activitatea curentă. În această categorie sunt incluse companii care contractează servicii legate de construcții, cum ar fi instalații sanitare, acoperișuri, dezinsecție, servicii electrice; magazine cu amănuntul de piese auto sau ateliere de reparații; comercianți cu amănuntul de echipamente artistice sau artizanale; furnizori de produse de coafură și așa mai departe.

Avantajele spațiilor flexibile

Există multe avantaje ale spațiilor flexibile, motiv pentru care acestea devin din ce în ce mai populare în rândul companiilor de toate dimensiunile. Iată și câteva dintre avantajele cheie ale spațiilor flexibile:

Scalabilitate și adaptabilitate

Unul dintre cele mai mari avantaje ale spațiului flexibil este faptul că este scalabil. Acest lucru înseamnă că firmele pot închiria cât de mult sau cât de puțin spațiu au nevoie. Spațiile flexibile oferă companiilor posibilitatea de a crește sau de a-și contracta operațiunile de zi cu zi în funcție de circumstanțele în schimbare - fie că este nevoie de mai mult spațiu de birouri, fie că se extinde spațiul de showroom, producție sau depozitare. Alte avantaje importante sunt constituite de posibilitate de maximizare a spațiilor de depozitare pe verticală, precum și de posibilitatea de automatizare, în funcție de fluxurile operaționale. 

Ergonomie și acces direct

Majoritatea proprietăților includ zone de acces la etajele superioare, cum ar fi holuri mari pentru lifturi și scări sau spații de trecere, care ocupă spațiu utilizabil și trebuie plătite în chiria lunară. În cazul spațiului flexibil, acestea pot fi reconfigurate, iar chiria se plătește doar pentru cantitatea exactă de spațiu ocupat în mod exclusiv. De asemenea, multe spații flexibile au docuri de încărcare sau rampe dedicate care permit încărcarea și descărcarea mărfurilor direct în spațiul ocupat. Nu este nevoie să se treacă prin alte zone pentru a accesa spațiul de depozitare sau atelierul, nu este nevoie să se folosească lifturi etc. În plus, nu se pierde timp așteptând ca un spațiu de încărcare comun să devină liber.

Flexibilitatea contractului

Un alt avantaj al spațiilor flexibile este acela că oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește termenii de închiriere. Spațiile industriale tradiționale necesită adesea un contract de închiriere pe termen lung, ceea ce poate fi inflexibil pentru firmele care se extind sau își reduc activitatea. Multe spații flexibile oferă contracte de închiriere de la o lună la alta sau pe termen mai scurt, ceea ce poate fi benefic pentru întreprinderile care se află în creștere sau care își reduc activitatea. Caracterul scurt al contractelor pentru spațiile flexibile oferă companiei voastre spațiu de manevră atunci când lucrurile nu merg așa cum doriți: un contract pe zece ani poate duce la un blocaj, dar un contract pe trei ani sau un contract pe douăsprezece luni este mai ușor de reziliat. Ori de câte ori simțiți că locația nu funcționează pentru afacerea dumneavoastră, puteți să renunțați la ea mai ușor.

În concluzie, unul dintre lucrurile cheie de care trebuie să vi le amintiți atunci când căutați un spațiu industrial flexibil este să fiți flexibili! Acest lucru se datorează faptului că spațiul flexibil este adesea mai puțin formal decât unul tradițional, iar acest lucru înseamnă să fiți pregătiți pentru eventualitatea că va trebui să schimbați modul în care lucrați, pentru a vă adapta la spațiul respectiv.

Prin urmare, într-o lume plină de incertitudini, spațiile flexibile vă oferă un control de neegalat și capacitatea de a vă orienta rapid pentru a profita de noi oportunități. Dacă sunteți interesat de spații industriale flexibile sau de mai multe informații despre opțiunile imobiliare pentru afacerea dumneavoastră, Activ Property Services este locul potrivit pentru voi!  În portofoliul nostru există o serie de spații industriale flexibile, proiectate pe mai multe dimensiuni, care pot fi modificate în funcție de necesități, fără a fi nevoie de renovări majore. Pentru mai multe informații, contactați-ne astăzi și vom fi mai mult decât dispuși să vă ajutăm.

Blog

WhatsApp