PROPRIETĂŢI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

TCN Worldwide Real Estate Services

Criterii de selecție pentru alegerea unui agent imobiliar specializat în proprietăți industriale 

Indiferent de domeniul în care aveți o afacere, pe măsură ce începeți să lucrați la dezvoltarea acesteia va trebui să luați în considerare operațiuni de vânzare, cumpărare sau închiriere a unei hale. Prin urmare, veți avea nevoie de asistența unui agent pentru a putea găsi spațiul industrial potrivit pentru afacerea voastră.

Cu zeci sau chiar sute de agenți imobiliari în majoritatea orașelor mari din România, alegerea unui bun agent imobiliar, specializat în proprietăți industriale, este una dintre cele mai importante decizii pe care le veți lua atunci când cumpărați, vindeți sau închiriați proprietăți imobiliare industriale. Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora puteți alege agentul specializat care să „funcționeze” cel mai bine pentru nevoile voastre. Dar, înainte de asta, ar fi bine să aflăm de ce avem nevoie de un broker!

De ce avem nevoie de un broker?

Selectarea, asigurarea și relocarea într-un spațiu industrial nou - indiferent dacă îl închiriați sau îl cumpărați - este un proces care este adesea subestimat. Cu toate acestea, este o etapă esențială pentru afacerea voastră, care va afecta atât angajații și clienții companiei, cât și dezvoltarea acesteia în viitor. 

De asemenea, este esențial să rețineți că, în tot acest timp, aveți o afacere care trebuie să fie condusă. Iar programul vostru de lucru nu ar trebui să fie afectat de intervievarea contractorilor, calcule legate de chirie, de negocierea cu proprietarii și de inspectarea sistemelor clădirii.

Pentru a evita aceste neajunsuri, aveți neapărat nevoie de un broker imobiliar specializat în proprietăți industriale, care să poată acționa mai mult decât o persoană intermediară. Aveți nevoie de un profesionist care să vă ajute să înțelegeți detaliile și mecanismele pieței, să vă ajute să găsiți și să vă garanteze cel mai eficient spațiu, la cel mai competitiv preț. De asemenea, aveți nevoie de un agent imobiliar comercial care să recomande un manager de proiect influent, o rețea puternică de avocați, arhitecți, ingineri civili, antreprenori și nu numai.

Responsabilitățile unui broker eficient

Un broker imobiliar comercial ar trebui să fie capabil să îndeplinească, în mod eficient, o serie de responsabilități :

1. Recunoaște nevoile clientului

Pentru a vă asigura cel mai bun spațiu pentru afacerea voastră, brokerul ar trebui să vă ajute, punându-vă întrebările potrivite pentru a vă determina nevoile actuale și cele viitoare. Un bun agent imobiliar specializat în proprietăți industriale trebuie să aibă o bază solidă și o bună experiență, pentru a vă ajuta să găsiți și să vă asigurați cu succes locația ideală.

2. „Filtrează” proprietățile

Există mai multe proprietăți din care puteți alege și nu aveți timp să le examinați pe toate. Aveți nevoie de cineva care poate cerceta locații specifice, clădiri și planuri care se potrivesc îndeaproape cu nevoile voastre specifice iar, la final, să facă o selecție relevantă. În caz contrar, va trebui să vizitați proprietăți irelevante, iar acest lucru vă va face să pierdeți timp!

 

3. Cunoaște piața chiriilor și deținătorii de proprietăți

Contractele de închiriere sau de vânzare/cumpărare ale proprietăților industriale nu sunt documente publice. Un broker eficient ar trebui să urmărească îndeaproape piața și să știe ce oferă toți proprietarii, pentru a înțelege prețurile pieței, taxele tranzacțiilor, cheltuielile de funcționare și responsabilitățile legale ale chiriașului/proprietarului. De asemenea, agentul vostru ar trebui să cunoască reputația proprietarului sau, după caz, a potențialului chiriaș.

4. Verifică toate sistemele clădirii industriale

Sigur, aproape că v-ați decis asupra spațiului industrial de care aveți nevoie, dar ați verificat sistemele electrice și termice ale clădirii? Dar instalațiile sanitare? Acestea sunt elementele esențiale pe care trebuie să le verifici dacă vrei să cumperi sau să închiriezi. Chiar dacă nu este responsabilitatea ta financiară, vei fi incomodat de o pană de curent sau de reparațiile inadecvate și constante ale sistemelor vechi ale clădirii. Un bun broker se va asigura să negocieze în avans cine este responsabil pentru a plăti eventuale daune sau reparații, indiferent dacă este vorba de un contract de închiriere sau de cumpărare. 

5. Cunoaște concurența 

Odată ce ați redus opțiunile la două sau trei proprietăți industriale, brokerul ar trebui să solicite propuneri care să includă opțiuni precum pachete standard de amenajări pentru chiriași, cheltuieli de exploatare și costuri de utilizare realiste. Acest lucru vă permite să puteți concura în condiții egale și încurajează proprietarul sau vânzătorul să vă propună cea mai bună ofertă.

6. Cunoaște costurile de exploatare

Înainte de a semna contractul de închiriere, trebuie să aflați care sunt costurile de exploatare ale proprietății industriale - nimeni nu îți dorește facturi lunare exagerate, care să dea peste cap cheltuielile estimate. Înainte de a semna o înțelegere, brokerul vostru ar trebui să își facă timp pentru a cerceta în amănunțime orice costuri legate de proprietatea industrială și să negocieze cât mai bine pentru un pachet de compensații, astfel încât să nu existe surprize pe parcurs.

7. Negociază tarifele 

Pentru că ar trebui să cunoască mult mai bine decât voi situația pieței, un bun agent imobiliar ar trebui să negocieze cât mai eficient în favoarea voastră. Fiți întotdeauna implicați activ în proces, dar permiteți-i brokerului vostru să negocieze într-o anumită marjă și apoi verificați contractul înainte de a-l semna.

Cum să găsiți cel mai potrivit agent?

Pentru a alege cel mai bun broker specializat în proprietăți industriale, trebuie să luați în considerare, în primul rând, nevoile voastre. Atunci când discutați pentru prima dată cu un agent imobiliar, acesta trebuie să știe exact ce căutați pentru afacerea voastră. Informați-l ce tip de proprietate industrială căutați, de ce aveți nevoie, cât de mare ar trebui să fie și unde ar trebui să fie localizată în mod ideal. Acest lucru îi permite să vă ajute să găsiți rapid și eficient proprietatea potrivită.

Folosiți recomandările sau internetul

Dacă îi cunoașteți pe proprietarii de spații industriale din jurul dumneavoastră, cereți-le o recomandare despre agenții pe care îi folosesc sau dacă le place brokerul cu care au lucrat la ultima tranzacție. Dacă nu cunoașteți pe nimeni care să fi lucrat cu agenți locali sau nu ați primit nicio sugestie, căutați pe internet pentru a afla despre brokerii specializați în proprietăți industriale din zona voastră.

Găsiți un agent cu experiență în același tip de tranzacții

Citiți recenziile lor online. Căutați-i pe LinkedIn. Dacă simțiți că aveți o afinitate cu brokerul online, vizitați site-ul web al agenției pentru a afla mai multe despre experiența pe care o are. Aveți nevoie de un agent imobiliar care are experiență în a ajuta proprietarii ca voi și care să dețină competențe în industria în care activați, astfel încât să vă puteți asigura că vă va ajuta să găsiți proprietatea potrivită.

Interviu cu potențialul agent

Odată ce v-ați stabilit la câțiva potențiali brokeri, mergeți mai departe și programați o oră pentru a vorbi cu aceștia, față în față. Pregătiți-vă pentru acest interviu scriind toate întrebările pe care le puteți avea. Îi puteți întreba despre activitatea lor în domeniu, numele clienților lor recenți și experiența lor în industria dumneavoastră.

Întrebări pe care le puteți pune

Iată câteva întrebări pe care le puteți pune și care vă vor ajuta în alegerea unui agent imobiliar specializat în proprietăți industriale: 

Câtă experiență are agentul în domeniul proprietăților industriale?

Durează ani de zile pentru a obține tipul de cunoștințe aprofundate despre piață și pe care trebuie să le dețină un broker excelent. De asemenea, este nevoie de timp pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru a analiza noțiunii precum investiția, rata de rentabilitate, venitul net din exploatare etc. De aceea este bine să întrebați agentul despre câți ani de experiență are în această afacere.

Brokerul dumneavoastră deține instrumentele adecvate pentru a vă reprezenta?

Va trebui să vă asigurați că brokerul pe care îl veți alege dispune de cele mai bune echipamente și de cele mai bune informații de piață disponibile, deoarece acestea sunt necesare pentru a vă reprezenta în mod adecvat. Oferă acesta analize de piață pentru concurență, dispune de date comparative ale tranzacțiilor din zonă și informații despre vânzările sau închirierile altor proprietari?

Este potențialul agent subiectul unui conflict de interese?

Angajați un agent imobiliar care poate lucra în interesul vostru. Dacă sunteți în căutarea unui client pentru hala pe care o aveți de închiriat și sunați la un potențial chiriaș, veți fi sunat înapoi de brokerul acestuia. Indiferent de bunele sale intenții, brokerul respectiv îl va reprezenta pe acesta, nu pe voi! Angajați-vă propriul vostru agent pentru a vă reprezenta interesele și asigurați-vă că lucrează exclusiv pentru voi!

Cu ce locații, orașe sau cartiere specifice este cel mai familiarizat brokerul?

Aveți nevoie de un consilier cu cunoștințe aprofundate despre piețele specifice de care sunteți interesați. Atunci când vă decideți între mai multe locații, limitați opțiunile care răspund nevoilor voastre punctuale și apelați la un agent cu experiență și cunoștințe despre acele locații. Asigurați-vă că acesta știe ce se întâmplă în zonă - construcții de drumuri noi și traficul în apropiere, posibilități de transport în zonă, depozit de deșeuri din apropiere (mirosuri), probleme de siguranță și potențialul de creștere al zonei. 

Unde vede agentul că se îndreaptă piața în acel moment?

Acesta este un alt mod de a întreba dacă se așteaptă ca piețele să crească sau să scadă în curând. Bineînțeles, astfel de informații sunt esențiale atât pentru un chiriaș, cât și pentru proprietar, deoarece determină în cele din urmă termenii de închiriere în raport cu tendințele actuale ale pieței.

Ce știe agentul despre serviciile de brokeraj și prețurile acestora?

Este obișnuit ca un broker să fie remunerat prin intermediul vânzătorului sau al proprietarului. Cu toate acestea, există excepții de la această practică, caz în care un broker poate percepe taxe separate pentru un proiect unic - cum ar fi o revizuire a contractului de închiriere. Deși acestea sunt situații mult mai puțin frecvente, merită să întrebați despre ele.

Dacă sunteți în situația de a cumpăra sau a vine o proprietate industrială, aveți nevoie de un partener de dezvoltare sau doriți să închiriați, agenții imobiliari ai Activ Property Services, specializați în proprietăți industriale, pot gestiona eficient întregul proces. Vom reprezenta întotdeauna doar proprietarul, vom oferi consultanța gratuita chiriașului si vom selecta proprietățile potrivite pentru a le închiria sau cumpăra - garantând găsirea oportunităților ascunse și a amplasamentelor în afara pieței.

Imobiliarero banner industrial 300x250 Nov2021

Blog

WhatsApp